Se alla

Ett av de områden som behöver lyftas är den gynekologi som idag erbjuds invånarna i Västra Götaland, som inte räcker till, menar debattören.

Kvinnor har svårt att få tillgång till gynekologisk vård i VG - Insändare i Bohusläningen av Pär Lundqvist Regionråd (L)

Torsdag 15 juni 2023

Kvinnor har svårt att få tillgång till gynekologisk vård i VG

Ett av de områden som behöver lyftas är den gynekologi som idag erbjuds invånarna i Västra Götaland, som inte räcker till, menar debattören.

Allt för många kvinnor i Västra Götaland upplever idag är att det svårt att få en tid hos en gynekolog och verksamma gynekologer har inte möjlighet att ta emot fler patienter. Därför föreslår Liberalerna i en motion till regionfullmäktige att ett vårdval för gynekologi ska införas.

För oss liberaler är det grundläggande att varje människa har friheten att bestämma över det som är viktigt i livet. Det som rör vår hälsa och våra kroppar är bland det viktigaste vi har. Vi menar att det är hög tid att kvinnosjukvården stärks och att patienternas egenmakt ökar. Ett av de områden som behöver lyftas är den gynekologi som idag erbjuds invånarna i Västra Götaland. För kvinnor får inte den tillgång till den gynekologiska vård de behöver. Många kvinnor upplever i dag att det är omöjligt att få en tid hos en gynekolog.

Den som inte har en gynekolog sedan tidigare har svårt att hitta en och de privata gynekologerna har inte möjlighet att ta emot fler. Inte minst gäller detta kvinnor som söker vård till följd av klimakteriella besvär. I delar av regionen har bristen på öppenvård lett till att patienterna i stället behöver söka sig till sjukhus. För verksamma gynekologer är det en hög arbetsbelastning och det är svårt att göra mer för fler. Bohusläningen har berättat om att det blev ”rusning” när en privat gynmottagning öppnade i Uddevalla. Det visar både på behovet av vård och hur eftersatt det är idag.

2013 gjordes en uppdelning av gynekologivården i Västra Götalandsregionen. Uppdelningen innebar att vårdcentralerna och allmänläkarna övertog en del av ansvaret. Allmänläkare har kunskap i gynekologi och det är värdefullt att gynekologi är en del av den nära vården som finns på våra vårdcentraler. Dock finns idag ett behov för många patienter att möta en gynekolog, en specialist, i öppenvården. Samtidigt känner många kvinnor att det är svårt att söka sig till vårdcentralen för just gynekologiska besvär. För oss liberaler är det uppenbart att det krävs ett omtag.

Liberalerna har därför i en motion till regionfullmäktige föreslagit att ett vårdval för gynekologi inom ramen för lagen om valfrihetssystem ska utredas och införas. Det innebär att en fri etableringsrätt införs samt att vårdvalet ger alla sökande samma villkor och att konkurrensneutralitet ska råda. Grunduppdraget inom vårdvalet ska omfatta utredning, diagnostik, behandling och uppföljning av patienter med gynekologiska sjukdomstillstånd och besvär, som inte kräver akutsjukhusens resurser eller som kan utföras av primärvården. Grunduppdraget bör också innehålla ett utbildningsuppdrag som till exempel möjliggör sidotjänstgöring för ST-läkare i allmänmedicin. Vi ser även att kirurgiska ingrepp, fertilitet eller assisterad befruktning, bör ingå i vårdvalet.

Genom att införa ett vårdval kan regionen öka tillgången på gynekologisk vård, bättre utnyttja specialisternas kompetens och stärka egenmakten för patienterna. Det är dessutom ett viktigt steg för att tillgång till gynekologisk vård inte ska avgöras av patientens plånbok. Det skulle även stärka kontinuiteten och tryggheten för den enskilda kvinnan.

Pär Lundqvist

Regionråd (L)