Se alla

Äldre i norra Bohuslän ska inte luras på sina besparingar

Tisdag 19 mars 2024

Som medmänniska blir man riktigt upprörd över att detta kan förekomma i Sverige, att inte vi skyddar sårbara medborgare bättre, menar debattörer.

Bedragare väljer ut de mest sårbara, till exempel ensamstående kvinnor i 80–90-årsåldern. Över telefon manipulerar de årsrika invånare som luras på hela sina besparingar. Detta drabbar tiotusentals svenskar, även här i norra Bohuslän.

Nyligen visade SVT:s Uppdrag granskning hur kriminella ligor sitter i Spanien och planerar sina fruktansvärda brott. Som medmänniska blir man riktigt upprörd över att detta kan förekomma i Sverige, att inte vi skyddar sårbara medborgare bättre.

Varje brottsoffer får lida dubbelt. Dels försvinner ens när livsbesparingar till bedragare och dels skapas en känsla av otrygghet samtidigt som tilliten till ens medmänniskor urholkas.

Liberalerna vill att samhället ger mer för att stoppa äldrebedrägerierna. Vi har länge drivit på för begränsningar för hur man ska få sätta upp register med människors personuppgifter. Nu har regeringen tillsatt en utredning med det syftet.

Inte minst är det dags att bankerna ta ett större ansvar. Bankernas system klarar idag inte att stoppa många av de bedrägliga överföringarna. Vi förväntar oss att bankerna visar att de är beredda att vidta tydliga åtgärder – annars är vi beredda att agera med ny lagstiftning.

I Finland har man infört ett förbud mot att manipulera och maskera nummer. Detta gör man för att stoppa möjligheten att det kan se ut som att buset ringer eller sms:ar från banken. Det bör införas även i Sverige.

För att få stopp på utvecklingen behövs samhällets gemensamma kraft. Vi hoppas att alla vill vara med i arbetet med att ta fram fler lösningar för att sätta stopp för bedragarna.

Maria Johansson
Gruppledare Liberalerna Uddevalla

Veronica Almroth
Gruppledare Liberalerna Orust

Karin Blomstrand
Gruppledare Liberalerna Munkedal

Britt-Marie Didriksson
Liberalerna Lysekil

Göran Lignell
Ordförande Liberalerna Tanum