Se alla

Denna köckenmödding har Uddevalla inte förtjänat

Insändare: Nu ser vi vad (UP) menade med politikens innehåll.

Måndag 13 mars 2023

Inför valet framhöll Uddevallapartiet (UP) sin samarbetsvilja och att de endast ser till Uddevallas bästa. Några andra intressen hade man inte, till skillnad från övriga partier, kan man förmoda. Poster och arvoden var ointressanta. Politikens innehåll det viktiga. Nu ser vi vad (UP) menade med politikens innehåll.

(UP) är en del av den politiska majoriteten tillsammans med Sverigedemokraterna (SD), Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD). För att åstadkomma en majoritet fick övriga partier, med medborgarnas pengar, köpa (UP:s) stöd. Företrädare för (UP) kunde inte bli kommunalråd då (SD) och (M) krävde dessa poster. I stället valde man att ge uppdraget som ordförande i Uddevalla Utvecklings AB till (UP) och höjde arvodet för detta uppdrag från 0 kronor till 550 000 kronor per år.

Moderbolagets uppgift har i alla år varit att skatteplanera. Flytta rimliga pengar (sex till sju miljoner kronor) från de lönsamma bolagen, främst Uddevalla Energi, till exempelvis de vita båtarna i Uddevalla Turism. Ordförandeskapet var tidigare en uppgift som sköttes av något av kommunalråden utan extra arvode. Uppgiften är inte mer arbetskrävande än så.

Nu vet vi priset på (UP). Men detta är bara början. I strid mot Uddevalla Energis förslag till resultatdisposition kommer man nu att ta 50 miljoner kronor av Uddevalla Energis vinst och ytterligare miljoner från de övriga bolagen. Medel som skulle ha gått till att förnya och bygga ut elnätet, bland annat med nya mottagningsstationer nödvändiga för att kunna ta emot fler företag i Uddevalla. Vad dessa dryga 60 miljoner kronor ska användas till har majoriteten ännu inte berättat, men efter kommunfullmäktigedebatten den 8 mars man kan ju ana att det ska användas till ett kommunalt fastighets-/utvecklingsbolag. Denna köckenmödding har Uddevalla inte förtjänat.

Liberalerna i Uddevalla