Se alla

EU behövs i kampen mot ekonomisk brottslighet!

Tisdag 27 februari 2024

Trots informationskampanjer så blir allt fler åldersrika lurade på sina besparingar, menar debattören Maria Johansson (L).

Den ekonomiska brottsligheten tar sig många uttryck och en samhällsgrupp som drabbas hårt är våra äldre. Trots informationskampanjer så blir allt fler åldersrika lurade på sina besparingar. Gärningsmännen tillhör ofta ligor som ligger steget före både banker och polis. De använder sig av knep som i mångt och mycket går ut på att utmatta sitt offer så att offret till slut går med på att lämna ut sitt BankID eller föra över sina surt förvärvade pengar till ligornas konton. I vissa fall har offret lånat pengar och fört över till ligornas konton.

När offren sedan förstår att de blivit lurade så skäms många och vill inte ens polisanmäla. De som går till polisen möts kanske också av en tjänsteperson som inte är insatt i den brottslighetens art, vilket dessvärre oftast resulterar i en nedlagd förundersökning. Från banken får man höra att man har sig själv att skylla om man fört över pengar eller lämnat ut sitt BankID. Får man tillbaka några pengar är det ofta en bråkdel av det man blivit av med.

Om du går till banken för att sätta in mer än 15 000 kronor i kontanter så reagerar banken och ställer frågor för att kontrollera att det inte rör sig om pengatvätt. Men denna kontroll görs inte lika snabbt om äldre personer helt plötsligt för över stora belopp till nya konton. Stora belopp hinner därför försvinna innan banken reagerar på ovanlig kontoaktivitet.

Den ekonomiska brottsligheten mot äldre måste bekämpas på flera olika sätt. Dels så måste bankerna göras mer ansvariga gentemot sina kunder. Genom att bankerna i högre grad måste ersätta de kunder som drabbats av ekonomisk brottslighet så tvingas bankerna också att skärpa sina kontroller.

Men polisen måste också få bättre resurser, till exempel till utbildning i ekonomisk brottslighet. De pengar som ligorna drar in är ofta den bakomliggande anledningen till sprängningar och skjutningar i svenska städer. Allt hänger ihop och Sverige är ingen isolerad ö. Ligorna håller till utomlands, vilket vi har sett bland annat på Uppdrag granskning (SVT). Det är därför glädjande att regeringen nu meddelat att Sverige kommer att ansluta till Eppo, den europeiska åklagarkammaren.

Liberalerna vill också införa en EU-åklagare, som ska kunna väcka åtal i Sverige om det rör sig om gränsöverskridande brottslighet. Liberalerna har också föreslagit att en europeisk polisstyrka, som kan agera över landsgränserna, ska införas. De svenska medborgare som blivit utsatta för ekonomiska bedrägerier behöver mer europeiskt samarbete och därför är EU och valet till Europaparlamentet extra viktigt.

Maria Johansson (L),
gruppledare Uddevalla

Bild: Stefan Bennhage – Bohusläningen