Hälso- och sjukvårdens omställning är satt under attack
Fredag 14 juni 2024
I S, V och MP:s förslag till regionens budget föreslås en rad förändringar som kommer få stora konsekvenser, menar Pär Lundqvist (L).
I Västra Götalandsregionen har det länge funnits en bred samsyn bland alla partier om vikten av att ställa om hälso- och sjukvården. Det handlar i grunden om att sjukvård som inte kräver akutsjukhusets alla resurser ska utföras av andra, exempelvis på närsjukhus och vårdcentraler. Men nu har den rödgröna ledningen i regionen satt hela omställningen under attack. I S, V och MP:s förslag till budget föreslås en rad förändringar som kommer få stora konsekvenser. Det är förslag som Liberalerna säger nej till och förslag som vi kommer att försöka stoppa.
Det stora problemet med hälso- och sjukvården är hur den är organiserad och leds. Dagens styrning leder till ökad administration och överorganisering samt till kvalitetsbrister. Trots att Sverige, i en internationell jämförelse, har relativt sett gott om ekonomiska resurser och många medarbetare så produceras färre besök och färre vårdtillfällen än i andra jämförbara länder. Dessutom har sjukvården problem med tillgänglighet och kontinuitet. De som arbetar i vården upplever att de är för få, att de inte räcker till, att arbetsmiljön är dålig och att de får ägna för mycket tid åt saker som de inte borde lägga så mycket tid på. Under den rödgröna ledningen så har vi kunnat se hur den här utvecklingen har accelererat, med försämrad tillgänglighet och längre vårdköer, som resultat.
För att komma till rätta med problemen krävs nya svar. Ansvar, makt och befogenheter måste decentraliseras till första linjens chefer och deras medarbetare på den enskilda vårdcentralen, vårdavdelningen, kliniken eller mottagningen. I detta är omställningen till en mer nära vård viktig. För de stora akutsjukhusen behöver avlastas.
Primärvårdens andel av hälso- och sjukvårdsbudgeten behöver öka för att inom ett par år nå 25 procent. Därför lägger Liberalerna nära en miljard kronor under de kommande åren för att stärka primärvårdens finansiering, som ett första steg. Vi gör det för att vårdcentralerna ska kunna anställa fler allmänläkare, för att möjliggöra ett mer proaktivt arbete, stärka tillgängligheten och för att varje vårdcentral ska kunna ta hand om en större del av vårdbehoven. En helt central del i detta är att säkra att varje patient har en egen husläkare. Det är så vi bygger en nära och tillgänglig vård med kontinuitet. Den rödgröna ledningen vill i stället helt avveckla finansieringen av regionens husläkare och även inrätta nya former för hur vårdcentralernas pengar ska fördelas. Det skulle vara mycket olyckligt om det blev verklighet.
I ett läge när hälso- och sjukvården behöver ledarskap och tydliga prioriteringar så väljer ledningen att fortsätta att kasta in pengar i svarta hål. Mer av samma kommer inte lösa några problem. Regionens ledning skriver mer om cyklar än vårdcentraler i sin budget. Det säger mycket om den rödgröna politikens prioriteringar och det är anmärkningsvärt. Förlorarna i detta är regionens patienter.
Pär Lundqvist
Regionråd (L)