Se alla

Hanteringen av LSK helt osannolik – ”har den ens hänt?”

Torsdag 12 oktober 2023

I korthet har alltså LSK, i strid mot gällande avtal, fått 3,495 miljoner kronor utan att i sin tur betala de hyrestaxor som gäller för alla andra föreningar i kommunen, menar Liberalerna Uddevalla.

Den styrande majoritetens hantering av avtalet mellan Uddevalla kommun och Ljungskile SK (LSK), angående tomträtt och nyttjanderätt på Skarsjövallen, tar sig allt märkligare uttryck.

En kort bakgrund är att kommunen under försommaren 2022 skrev ett avtal med LSK värt i det närmaste 3,5 miljoner kronor men som överklagades till Förvaltningsrätten, eftersom klaganden ansåg att avtalet var ett förtäckt föreningsstöd i strid med gällande regelverk. I och med avtalet riskerar alltså kommunen att ge ett ekonomiskt stöd till en förening, (LSK), kopplat till ett markområde som kommunen redan äger samt där kommunen genom ett nyttjanderättsavtal redan säkerställt möjlighet för andra föreningar och skolor att ha tillgång till marken. Dessutom utan att ha en grund för värdering kopplat till de angivna 3.495 miljoner kronor som man ämnade överföra till föreningen LSK. Ärendet är i skrivande stund ännu inte prövat av Förvaltningsrätten.

Helt plötsligt framkom det under försommaren 2023 att kommunledningskontoret redan betalt ut pengarna under februari 2023. Utbetalningen gjordes i det tysta och utan att följa avtalet om att pengarna inte fick betalas ut förrän Lantmäteriet genomfört en förrättning efter rättens beslut. Tydligen gick inte heller någon information vidare till kultur- och fritidsnämnden (Kulf) om att pengarna betalats ut eftersom nämnden först nu, nio månader efter utbetalt belopp, beslutat att kommunen den 1 oktober tar över Skarsjöområdet och att de taxor som gäller andra föreningar i kommunen också ska gälla LSK.

I korthet har alltså LSK, i strid mot gällande avtal, fått 3,495 miljoner kronor utan att i sin tur betala de hyrestaxor som gäller för alla andra föreningar i kommunen. Det är inte konstigt att nämndens ordförande (M) inte kunde lämna något nöjaktigt svar till Liberalernas (L) gruppledare vid senaste fullmäktigemöte. Hela fadäsen hade säkert fortsatt om inte Liberalerna lyft frågan. Man kommer osökt att tänka på Tage Danielssons monolog om kärnkraftsolyckan i Harrisburg. (Det som hänt i Uddevalla är så otroligt osannolikt så egentligen har det nog aldrig hänt).

Liberalernas ståndpunkt är att alla föreningar, i så stor utsträckning som möjligt, ska behandlas lika. Kan det vara som så att samtliga föreningar som hyr av kommunen nu har rätt till retroaktiv återbetalning för nio månader så att likabehandlingsprincipen ska gälla? Eller är det så illa att LSK fått extra förmåner, av den sittande majoriteten, som kompensation för tidigare politiska beslut i Ljungskile, när det gäller padelhall/ridhus och skolbyggnationer?

Liberalerna Uddevalla