Se alla

Hur ska sittande majoritet i Uddevalla lösa skjutsar för ungdomarna?

Onsdag 21 februari 2024

Hur ska skolungdomar som behöver extrastöd och lektioner utanför ordinarie skoltid ta sig hem? menar debattörer för Liberalerna Uddevalla.

Trots att våren knappt är i antågande är det hög tid att fundera på hur hösten kommer att bli. I alla fall om man är skolungdom eller förälder till skolungdom i Uddevalla. Hösten 2024 verkar innebära stora förändringar om man ska åka kollektivtrafik till och från skolan. Idag får många skolelever ett busskort från Västtrafik och använder det för att åka till och från skolan. Detta busskort kan användas på all kollektivtrafik, inte bara skolbussar, fram till klockan 19:00.

På landsbygden går flera busslinjer i Västtrafiks regi som i princip enbart är i trafik för att skjutsa skolungdomar till och från skolan. Dessa linjer är öppna för alla som vill åka med, vilket innebär att många vuxna kan ta ”skolbussen” till och från sina arbeten i stan. Att Västtrafik kommer att behålla linjerna i trafik om det största underlaget för resenärer, det vill säga skolungdomar, försvinner är högst osannolikt.

Hösten 2024 kommer inte längre Västtrafik att ansvara för skolskjutsarna. Detta beslutades av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Uddevallapartiet i oktober 2021. I stället kommer ett alldeles färskt kommunalt bolag, Uddevalla Skolskjuts AB, att sköta skoltrafiken. Än så länge finns oss veterligen inget avtal med något bussbolag, men det är rimligt att anta att Uddevalla Omnibus kommer att bedriva den faktiska skolskjutstrafiken i kommunen. Frågan utreds för närvarande av Konkurrensverket då det finns frågetecken ur ett upphandlingsperspektiv.

Men även om det skulle visa sig att detta kringgående av upphandlingsreglerna faktiskt är lagligt så får beslutet konsekvenser för landsbygden. När skolungdomarna på landsbygden blir hänvisade till skolskjuts som endast kör till skolan på morgonen och hem från skolan vid skoltidens slut så finns det flera frågor som i dagsläget inte är besvarade. Hur ska skolungdomar som behöver extrastöd och lektioner utanför ordinarie skoltid ta sig hem?

Hur ska elever som har praktik eller går lärlingsutbildningar ta sig mellan hem och praktikplats? Hur ska skolungdomar som stannar kvar i stan efter skoltid för att till exempel träna fotboll eller öva dans ta sig hem? Hur tänker kommunen informera barn och föräldrar om inställda bussar? När vi pratat med skolungdomar och föräldrar så vet de inte ens om att busskorten kommer att försvinna till hösten.

Liberalerna Uddevalla vill, som det främsta skolpartiet, att alla ungdomar ska få en möjlighet att tillgodogöra sig en bra utbildning. Det ska vara möjligt för barn även på landsbygden att få extra undervisning eller förkovra sig i sitt sport- eller kulturintresse utanför ordinarie skoltid. Hur ska sittande majoritet i Uddevalla lösa detta?

Maria Johansson (L),

gruppledare Uddevalla.

Kalle Gustafsson (L),

ledamot barn- och utbildningsnämnden Uddevalla.