Se alla

Liberalerna Uddevalla vill satsa mer på skola och lekplatser

Det är dags att renovera lekplatsen i Badhusparken och varför inte satsa stort och spektakulärt på en temalekplats?

Onsdag 31 maj 2023

Liberalerna Uddevalla vill satsa mer på skola och lekplatser

Det är dags att renovera lekplatsen i Badhusparken och varför inte satsa stort och spektakulärt på en temalekplats? Det menar debattören.

Vi har precis lagt vår budgetmotion, som är den första egna budgeten Liberalerna Uddevalla lagt på länge. Det stod klart väldigt tidigt att det kommer bli en tuff budget att lägga, med ett prognostiserat minusresultat för kommunen om cirka 80 miljoner kronor. Alla behöver hjälpas åt för att ekonomin ska gå ihop, men samtidigt får detta inte drabba de i samhället som är i störst behov av hjälp. Vi är ett liberalt borgerligt parti som värnar om de människor som har svårast i samhället.

När majoriteten presenterat sin budget stod det klart att det i grund och botten är en bra och rimlig budget, men det finns några frågetecken som vi hoppas att majoriteten rätar ut. Vi ställer oss frågande till att man ger mer medel till försörjningsstöd 2024, i synnerhet när prognoser visar att arbetslösheten inte kommer att öka i den utsträckning man tidigare befarat. Vad hände med arbetslinjen? Vi hoppas också att de förväntningar på besparingar och effektiviseringar man har i bland annat socialnämnden inte går ut över viktiga förebyggande verksamheter som till exempel öppna förskolan. Majoriteten har tydligt signalerat att man vill fokusera på kärnverksamheten och prioritera verksamheter som är lagstadgade. Men även verksamheter som kommuner inte måste bedriva enligt lag är nog så viktiga för att förebygga psykisk ohälsa och utanförskap.

Liberalerna Uddevalla vill satsa mer på skolan och då främst elevhälsa i tidiga åldrar. Det är välkänt och dokumenterat att ju bättre hjälp får i tidig ålder, desto lättare har man att tillgodogöra sig kunskaper och klara ställda krav i högre klasser. Det är inte rimligt att barn ska få vänta en hel skolgång på att få den hjälp de behöver för att klara skolan! Därför vill vi skjuta till ytterligare tio miljoner kronor till skolan som ska öronmärkas till elevhälsa i förskolan och lågstadiet. Vi befarar att det tillskott majoriteten skjuter till riskerar att bokstavligt talat ätas upp i form av högre kostnader för bland annat skolmaten som blivit dyrare på grund av hög inflation. Detta vill vi delvis finansiera genom att avbryta kommunens inblandning i bland annat Skagerrakbanan och ett bättre nyttjande av kommunens resurser, till exempel större skogsuttag. Pengarna gör mer nytta hos barnen än hos orealistiska projekt.

Slutligen vill vi se en seriös satsning på lekplatser och aktivitetsytor i stället för att lägga pengar på arvoden till politiska gruppledare och ordförande för Uddevalla utvecklings AB. Det är dags att renovera lekplatsen i Badhusparken och varför inte satsa stort och spektakulärt på en temalekplats som får kommuninvånare och turister att besöka Uddevalla centrum?

Liberalerna Uddevalla