Se alla

Skagerrakbanans sträckning i Uddevalla kommun höljt i dunkel

Vår uppfattning är att projektet omedelbart ska läggas ner

Tisdag 7 februari 2023

Allt ifrån tunnel under Ljungskileviken, sträckningen över Forshällas natur, tunnel under Uddevalla och vad som händer därefter är oklart, menar debattörer.

Replik på ”Någon upprustning av Bohusbanan sker inte”.

Det är ingen måtta på de fel paret Jarmo Uusitalo (MP) och Ingemar Samuelsson (S) hittar i vår kritik av Skagerrakbanan och vår uppfattning att projektet omedelbart ska läggas ner. Det verkar som att när argumenten tryter så höjer man rösten. Liberalerna kan bara konstatera att kritiken mot Uddevalla från de övriga berörda bohuskommunerna för otillräcklig information och slöseri med skattemedel kvarstår. Dessutom kan man fråga sig hur man ska hantera de kommuner som inte vill delta i dessa fantastiska planer? Ska man tvinga dem att, mot deras vilja, bli del av projektet?

Projektet är ofinansierat, liksom alla liknande projekt som konsulten i fråga föreslagit. Dessa projekt har därför lagts ner.

Under Uusitalos kommunalrådstid tecknade han, tillsammans med kommunalrådskollegan Hasslebäck (UP), ett intentionsavtal med ett statligt kinesiskt (!) järnvägsbolag om anläggande av järnväg med en underjordisk station i Uddevalla. Ett avtal i strid mot kommunallagen, då sådana avtal faller utanför den kommunala kompetensen.

De högtflygande orealistiska planerna leder till att förutsättningarna för den nödvändiga upprustningen av Bohusbanan ytterligare försämras. Det kanske vore bättre att istället låta de externa finansiärerna, som Samuelsson och Uusitalo skriver om, ta hand om dubbelspåret från Göteborg och uppåt?

Att 80 procent av den tänkta sträckningen är tänkt att gå längs den nuvarande infrastrukturen är en utopi som inte är genomförbar. Speciellt med tanke på att höghastighetståg behöver en helt annan kurvdragning än ”normala” tåg. Skagerrakbanans sträckning i Uddevalla kommun är höljt i dunkel, det är den del av banan som kommer att göra mest ingrepp. Allt ifrån tunnel under Ljungskileviken, sträckningen över Forshällas natur, tunnel under Uddevalla och vad som händer därefter är oklart.

Att Liberalerna i Uddevalla inte vill ha en järnväg i Bohuslän är ett påstående som får stå för herrarna Samuelsson och Uusitalo och får väl närmast betecknas som ett fall av tillfällig panik. Vi vill ha ett väl fungerande dubbelspår och påverkansarbetet gentemot regionen och regeringen blir ju inte fruktsammare av att man lägger energi på ett ogenomförbart sidospår. Nu räcker det. Lägg ner planerna på Skagerrakbanan omedelbart och återvänd till verkligheten.

Liberalerna i Uddevalla