Se alla

Uddevallas företagsklimat är en favorit i repris

Torsdag 16 november 2023

I Uddevalla har det alltså inte skett någon förbättring trots maktskifte efter valet 2022, snarare tvärt om, menar debattörer.

I maj 2018, alltså för fem år sedan, beskrev vi i en insändare om det bedrövliga företagsklimatet i Uddevalla baserat på den ranking som Svenskt Näringsliv genomfört sedan ett antal år tillbaka. Rankingen var dyster läsning och visade på en påtaglig försämring ända sedan 2009 då kommunen låg över rikssnittet. Nu är det tydligen dags att belysa frågan igen.

En kommuns rankingplacering baseras till två tredjedelar på kommunens enkätsvar och en tredjedel på statistik utvald av Svenskt Näringsliv hämtad från SCB och UC. För västsvensk del utmärker sig, i den senaste mätningen, framför allt kommunerna Strömstad (-27 platser) och Uddevalla (-15 platser) i negativ bemärkelse.

I Uddevalla har det alltså inte skett någon förbättring trots maktskifte efter valet 2022, snarare tvärt om. Kanske går all kraft åt att internt lösa konflikter och dåligt ledarskap? Vad som är utmärkande för Uddevallas ranking är framför allt kommunpolitikernas attityd till företagarna (ranking 268 av 290 kommuner), konkurrens från kommunens egna verksamheter (276), brott och otrygghet (278), kommunens service och bemötande (247), kommunens information till företagen (242) samt dialogen mellan företagen och kommunens beslutsfattare (242).

Slutsumman visar att Uddevalla ligger på 256:e plats av 290 kommuner i Sverige vilket inte kan anses som annat än ett kraftigt underbetyg.

Enligt Svenskt Näringsliv är det framför allt tre faktorer som är gemensamma i framgångsrika kommuner:

• Ledande politiker och tjänstepersoner tar ett starkt ägarskap för att förbättra företagsklimatet.

• Hela kommunorganisationen genomsyras av en positiv och lösningsinriktad attityd och att det finns en genuin vilja att förstå de företagare man möter.

• Ett i alla lägen serviceinriktat myndighetsutövande.

Är det inte dags snart för Uddevallas politiker, tjänstemän och företagarorganisationer att ta problemen på allvar och tillse att bilden av ett Uddevalla som problematiskt ur företagarsynvinkel ändras och att kurvan vid kommande undersökningar pekar uppåt igen?

(SD:s) ordförande Mattias Forseng i samhällsbyggnadsnämnden och framför allt Uddevallapartiets Kent Andreasson, vice ordförande, kanske borde ägna mer åt dessa frågor i stället för att höja kostnaderna för småföretag och landsbygd. Speciellt Andreasson (UP) kanske har tappat lite av sin tyngd och trovärdighet eftersom han samtidigt sitter som ordförande för Företagarna i Uddevalla.

Torsten Torstensson (L) Uddevalla

Roger Johansson (L) Uddevalla